Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Rozmaring, mint természetes gyulladáscsökkentő
  2024-02-11 22:33:20, vasárnap
 
 



Ősidők óta ismert fűszer- és gyógynövény, mely az ókori görögök szerint serkenti az agyműködést.

Ezért a diákoknál mindig volt egy-egy rozmaringágacska. Később a szerelmesek hűségének a jelképe lett, s mint a hűség és a tisztaság jelképe, a mai napig az esküvői asztalok gyakori dísze.

Az alföldi tanyavilágban még a legszegényebb családoknál is volt legalább egy cserép rozmaring, melyből a búboskemence tetejére szórtak pár levelet, hogy kellemes illatú legyen a lakás.

Népies nevei: rosmarin, antosfű, szagos rozmaring, illatos rozmaring.

Illóolaja felhasználható fájdalomcsillapítóként reumás kezeléseknél, bedörzsölve javítja a vérkeringést. A leveleiből főzött gyógytea epe- és vizelethajtó, idegerősítő és étvágyjavító, bár inkább csak teakeverékek alkotórészeként alkalmazzák.

Fűszerként a konyha nélkülözhetetlen kelléke. Fűszerként illik a bárány- és vadhúsokhoz, az olaszos ízekhez, burgonyához, és kiválóan harmonizál a zöldségételekkel

Mint minden áthatóan aromás fűszert, ezt is csak óvatosan szabad adagolni.

A rozmaring levele illóolajat, cser- és keserűanyagokat, flavonoidokat, triterpénsavakat valamint triterpénalkoholokat tartalmaz. A gyógyászatban alkalmazott rozmaringolaj szinte kizárólag terpénekből áll, egyik fő alkotóeleme a kámfor.

A rozmaring a Földközi-tenger körüli európai és afrikai országokból származik. Dél-Európában és Nyugat-Ázsiában, valamint Észak-Afrikában őshonos, ahol még most is vadon él. Ezeken a helyeken számtalan típusa, változata alakult ki, melyek akár országonként is változhatnak. Nálunk vadon nem fordul elő, mert a téli hideget nehezen viseli. Melegigényes. Termesztésével ott érdemes foglalkozni, ahol az évi átlaghőmérséklet meghaladja a 10-15 °C-ot és a téli fagyok nem érik el a mínusz 10 °C-ot.

A középkori orvosok erősen hittek abban, hogy a növény védelmet nyújt a pestis ellen, így aztán amikor a 1603-ban a bubópestis fél Európát kiirtotta, a rozmaringkereslet annyira fellendült, hogy aranyárban lehetett csak a növényhez jutni.

A rozmaring hazai története Árpád-házi Szent Erzsébetig nyúlik vissza: a leveléből készült, a 17. és 18. században Európa-szerte népszerű illat- és gyógyszer, a ,,magyar királyné vize" (Aqua Regináé Hungáriáé) néven volt ismert.

Forrázatát ideg-, és gyomorerősítő, epehajtó, görcsoldó, de a kellemetlen klimaxos érzések megszüntetésére is használják. Nyersen és szárított állapotában is használják a fürdővizek, (gyógyfürdők) illatosítására, miközben a fürdőző szervezetét felfrissíti.

A rozmaringot használhatjuk hajunk sötétítésére, valamint hajkondicionálóként, illetve erősítőként is.

A rozmaring kiváló étvágygerjesztő, emésztést javító, frissítő, serkentőleg hat a központi idegrendszerre és fokozza a vérellátást. Ismeretes jó görcsoldó, baktériumölő tulajdonsága, de alkalmazzák menstruációs, változókori panaszok, vérkeringési zavarok esetén is. Fejfájás ellen szintén javallott.

Rozmaring tea készítése
1 csésze forrásban lévő vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi összevágott rozmaringlevelet, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk.


Tinktúrát alkoholos áztatással nyerhetünk belőle, amiből alacsony vérnyomás ellen naponta 5 ml fogyasztandó belőle.

Mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazható.

Belsőleg csak kizárólag orvosi javaslatra és csak nagy körültekintéssel lehet felhasználni a rozmaring illóolaját. Terheseknél ellenjavallt, mert vetélést okozhat! Alkalmazását kerülni kell magas vérnyomás és epilepszia esetén, valamint gyermekeknél 3 éves kor alatt!

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: nélkülözhetetlen, triterpénsavakat, körültekintéssel, zöldségételekkel, rozmaringágacska, átlaghőmérséklet, rozmaringlevelet, étvágygerjesztő, alkotórészeként, keserűanyagokat, megszüntetésére, felhasználható, illatosítására, termesztésével, idegrendszerre, legszegényebb, tanyavilágban, gyomorerősítő, rozmaringolaj, flavonoidokat, használhatjuk, gyógyászatban, alkalmazását, gyermekeknél, felhasználni, tulajdonsága, menstruációs, vizelethajtó, teakeverékek, étvágyjavító, búboskemence, alkalmazható, fogyasztandó, vérkeringést, melegigényes, országonként, ókori görögök, diákoknál mindig, szerelmesek hűségének, jelképe lett, tisztaság jelképe, esküvői asztalok, alföldi tanyavilágban, legszegényebb családoknál, cserép rozmaring, búboskemence tetejére, leveleiből főzött, konyha nélkülözhetetlen, olaszos ízekhez, rozmaring levele, gyógyászatban alkalmazott, helyeken számtalan, Árpád-házi Szent Erzsébetig, Aqua Regináé Hungáriáé,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Szép estét  Mindenünk, amink van, amit sze...  Viharban csak az a fa marad ál...  Szép estét kedves látogatóimna...  Az elfogadásnak...  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Palóc Grand Canyon  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Paul David Tripp Április 23  Viharban csak az a fa marad ál...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Krisztinától  A boldogság ült a világvégén  A Gömb  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Életművészet  Gárdonyi Géza - Április végén  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Gömb  Szent György nap  Az udvariasság alapja: önismer...  Gaál Viktor gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Ez a jó az alvásban.  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Beney Zsuzsa - Sirató  802 esztendeje, 1222. április ...  Mosolyogtál már ma?  Volt egy...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  próbáljuk ki az őszinteséget  Idézetek a barátságról  Egyszerűen  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Föld napja április 22  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Föld napja  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Ma  Jó éjt  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Paul David Tripp Április 25  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Életművészet  Miért nem menti meg Jézus...  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Föld napja április 22  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  A fák lelke 
Bejegyzés Címkék
ókori görögök, diákoknál mindig, szerelmesek hűségének, jelképe lett, tisztaság jelképe, esküvői asztalok, alföldi tanyavilágban, legszegényebb családoknál, cserép rozmaring, búboskemence tetejére, leveleiből főzött, konyha nélkülözhetetlen, olaszos ízekhez, rozmaring levele, gyógyászatban alkalmazott, helyeken számtalan, téli hideget, 10-15 °C-ot, téli fagyok, középkori orvosok, növény védelmet, pestis ellen, rozmaringkereslet annyira, növényhez jutni, rozmaring hazai, leveléből készült, kellemetlen klimaxos, fürdőző szervezetét, rozmaringot használhatjuk, rozmaring kiváló, központi idegrendszerre, rozmaring illóolaját, nélkülözhetetlen, triterpénsavakat, körültekintéssel, zöldségételekkel, rozmaringágacska, átlaghőmérséklet, rozmaringlevelet, étvágygerjesztő, alkotórészeként, keserűanyagokat, megszüntetésére, felhasználható, illatosítására, termesztésével, idegrendszerre, legszegényebb, tanyavilágban, gyomorerősítő, rozmaringolaj, flavonoidokat, használhatjuk, gyógyászatban, alkalmazását, gyermekeknél, felhasználni, tulajdonsága, menstruációs, vizelethajtó, teakeverékek, étvágyjavító, búboskemence, alkalmazható, fogyasztandó, vérkeringést, melegigényes, országonként, ellenjavallt, teáskanálnyi, vérkeringési, baktériumölő, változhatnak, kezeléseknél, sötétítésére, vérellátást, bedörzsölve, gyógyfürdők, idegerősítő, szervezetét, alkalmazzák, országokból, állapotában, foglalkozni, terheseknél, gyógynövény, serkentőleg, összevágott, alkalmazott, fogyasszunk, rozmaringot, vadhúsokhoz, agyműködést, burgonyához, erősítőként, alkotóeleme, terpénekből, változókori, családoknál, kellemetlen, felfrissíti, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4963
  • e Hét: 29854
  • e Hónap: 61340
  • e Év: 266041
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.